Certificat i condicions de garantia per al petit electrodomèstic a Espanya
1. Finalitat
L’objectiu d’aquest document és detallar les condicions de garantia i els principals drets que teniu com a adquirent d’un petit electrodomèstic SMEG1, d’acord amb la legislació aplicable i, en especial, amb allò que estableix el Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris i altres lleis complementàries, i l’article setzè del Reial decret llei 7/2021, de 27 d’abril, de transposició de directives de la Unió Europea en les matèries de competència, prevenció del blanqueig de capitals, entitats de crèdit, telecomunicacions, mesures tributàries, prevenció i reparació de danys mediambientals, desplaçament de treballadors en la prestació de serveis transnacionals i defensa dels consumidors, les disposicions del qual van entrar en vigor l’1 de gener de 2022.
2. Contingut dels drets del consumidor
Els drets que SMEG us garanteix com a adquirent del petit electrodomèstic SMEG són els que el Reial decret legislatiu 1/2007 –en la seva redacció vigent– us atorga, com a consumidor, en relació amb les faltes de conformitat2 que el petit electrodomèstic SMEG adquirit presenti envers el contracte de compravenda (d’ara endavant, el “Contracte”). Entre les disposicions que deriven del Contracte destaquen, molt especialment, les incloses en el Llibre d’instruccions del petit electrodomèstic en qüestió.
El venedor o SMEG han de respondre d’aquestes faltes de conformitat en un termini de 36 mesos des del lliurament del petit electrodomèstic.
En qualsevol cas, SMEG us informa que els drets que us ofereix com a importador del petit electrodomèstic adquirit són independents dels drets que podeu exercitar davant del venedor com a conseqüència del Contracte de compravenda del petit electrodomèstic.
3. Drets que es reconeixen al consumidor a causa de la falta de conformitat amb el Contracte
Els drets que el Reial decret legislatiu 1/2007 us reconeix com a consumidor per la falta de conformitat del petit electrodomèstic adquirit amb el Contracte són els següents:
3.1 Reparació o substitució del bé
En cas de falta de conformitat del petit electrodomèstic amb allò que s’indica en el Llibre d’instruccions, inicialment podeu optar entre:
a) La reparació del petit electrodomèstic adquirit, o bé
b) la seva substitució.
En particular, heu de poder triar entre aquestes dues opcions, llevat que una de les dues resulti objectivament impossible o econòmicament desproporcionada3.
Totes dues opcions, tant la reparació com la substitució, se us han d’oferir de manera gratuïta i, per tant, cobreixen tant les despeses d’enviament com les relacionades amb la mà d’obra i els materials. A més, SMEG es compromet a dur-les a terme en un termini raonable i ha d’intentar evitar-vos qualsevol inconvenient.
Per contra, heu de tenir en compte que tant si el petit electrodomèstic es repara com si se substitueix per un altre, se suspèn el termini de 36 mesos que s’estableix a l’apartat 2 d’aquest document. Addicionalment, us informem que:
(i) En cas que opteu per la reparació del petit electrodomèstic SMEG, també us garantim que, durant l’any posterior al lliurament del producte reparat, SMEG ha de respondre de les faltes de conformitat que n’han motivat la reparació. Es presumeix que es tracta de la mateixa falta de conformitat quan en el petit electrodomèstic es reprodueixen defectes del mateix origen que els manifestats inicialment.
(ii) En cas que opteu per la substitució del petit electrodomèstic SMEG, es presumeix que les faltes de conformitat que es manifestin en els 2 anys posteriors al lliurament ja hi eren quan se us va lliurar, llevat quan aquesta presumpció sigui incompatible amb la naturalesa del petit electrodomèstic SMEG o la índole de la falta de conformitat.
3.2 Rebaixa en el preu o resolució del Contracte
La rebaixa del preu i la resolució del Contracte són procedents, subsidiàriament, a la vostra elecció, quan no pugueu obtenir ni la reparació ni la substitució per part del venedor o de SMEG, perquè totes dues resultin impossibles o desproporcionades, o en els casos en què no s’hagin produït en un termini raonable o sense més inconvenients per a vós, o quan aparegui qualsevol falta de conformitat després de l’intent, per part del venedor o de SMEG, d’efectuar la reparació o substitució.
Ara bé, tingueu en compte que tant la rebaixa del preu com la resolució del Contracte només es poden exercitar davant del venedor i no davant de SMEG.
Pel que fa a la rebaixa del preu, aquesta ha de ser proporcional a la diferència existent entre el valor que el petit electrodomèstic hauria tingut en el moment del lliurament si hagués estat conforme amb el Contracte i el valor que el petit electrodomèstic efectivament lliurat tenia en el moment del lliurament.
Així mateix, la resolució només és procedent quan la falta de conformitat no és d’escassa importància. En cas que es procedeixi a la resolució del Contracte, heu de retornar de manera gratuïta el petit electrodomèstic al venedor i, després de la seva recepció o de la recepció de la prova de la seva devolució, el venedor ha de procedir a reemborsar-vos el preu pagat pel petit electrodomèstic.
4. Documentació que cal presentar per gaudir dels drets que us atorga aquesta garantia en el petit electrodomèstic
Per gaudir dels drets que us atorga aquesta garantia comercial, heu de presentar, quan se us sol·liciti, la factura, el tiquet de compra o l’albarà de lliurament del petit electrodomèstic SMEG.
En aquest sentit, cal tenir en compte que es considera com a data de realització del lliurament, llevat que hi hagi una prova en contra, el dia que figura a la factura o tiquet de compra, o a l’albarà de lliurament corresponent si aquest és posterior. Per tant, mitjançant aquests documents (factura, tiquet de compra o albarà de lliurament del bé) podem conèixer el moment en què s’ha produït el lliurament del petit electrodomèstic i, d’aquesta manera, calcular el termini de durada de la garantia.
5. Vies de reclamació
Les vies de reclamació per via judicial de què disposeu, com a consumidor, per reclamar els drets que s’estableixen en el Reial decret legislatiu 1/2007 i a la garantia comercial addicional que us ofereix SMEG, són les següents:
(i) Una acció per reclamar el compliment dels drets concedits als consumidors en el Reial decret legislatiu 1/2007, que prescriu al cap de cinc anys de la data en què es manifesta la falta de conformitat amb el petit electrodomèstic.
(ii) Una acció per reclamar els drets concedits mitjançant la garantia comercial oferta per SMEG, que prescriu al cap de sis mesos des de la finalització dels 12 mesos del termini de garantia concedits amb aquesta finalitat.
5. Exclusions
No podeu exercitar els drets i garanties que es descriuen en aquest document quan concorri algun dels supòsits següents:
a) Si en el moment de la compra el venedor o SMEG us ha comunicat, de manera específica, que una determinada característica del petit electrodomèstic s’aparta dels requisits objectius de conformitat.
b) Si no aporteu la factura, el tiquet de compra o l’albarà de lliurament del petit electrodomèstic SMEG, d’acord amb allò que s’estableix a l’apartat 4.
c) Quan la falta de conformitat o el dany en el petit electrodomèstic sigui conseqüència del mal ús o de la manca d’observació del Llibre d’instruccions [o de les instruccions d’instal·lació].
d) Quan la falta de conformitat o el dany en el petit electrodomèstic siguin conseqüència de causes de força major. Es consideren causes de força major aquells fets que no s’hagin pogut preveure o que, previstos, hagin estat inevitables, com ara, sense caràcter limitador, incendis, inundacions, escassetat o indisponibilitat de combustible o d’energia elèctrica, o qualsevol altre de similar o anàleg.
e) Quan la falta de conformitat o el dany en el petit electrodomèstic siguin conseqüència d’un ús indegut o no domèstic.
f) SMEG només atorga les garanties (legal i comercial) a través de serveis tècnics oficials o autoritzats, per tant no assumeix les conseqüències que derivin de reparacions efectuades per persones no autoritzades de manera expressa per SMEG.
g) Quan la instal·lació sigui incorrecta, inadequada o efectuada de manera diferent de la indicada a les instruccions del producte.
h) Quan els trencaments o desperfectes siguin posteriors al lliurament del producte.
i) Quan afecti parts sotmeses a desgast d’ús normal (com ara, per exemple, graelles, cremadors, juntes, bombetes, manetes, parts desmuntables, vidres, etc.) o a un mal manteniment (per ex., peces bloquejades a causa de la calç).
1 SMEG España SA, amb NIF A-59769646, té el domicili social al carrer de la Hidràulica, número 4, al polígon industrial La Ferreria, 08110 Montcada i Reixac (Barcelona), telèfon 935 650 250 i fax 935 644 310. Més informació a: www.smeg.es.
2 D’acord amb l’article 115 del Reial decret legislatiu 1/2007 i l’article setzè set del Reial decret llei 7/2021, “els béns, els continguts o serveis digitals que l’empresari lliuri o subministri al consumidor o usuari es consideren conformes amb el contracte sempre que compleixin els requisits subjectius i objectius establerts que siguin aplicables sempre que, quan correspongui, hagin estat instal·lats o integrats correctament, tot plegat sense perjudici dels drets de tercers a què fa referència el segon paràgraf de l’article 117”.
D’acord amb l’article 115 bis del Reial decret legislatiu 1/2007 i l’article setzè set del Reial decret llei 7/2021 que recull els requisits objectius per a la conformitat, “per ser conformes amb el contracte, els béns i els continguts o serveis digitals han de complir, en particular i quan siguin aplicables, els requisits següents:
a) Que s’ajustin a la descripció, tipus de bé, quantitat i qualitat i que posseeixin la funcionalitat, compatibilitat, interoperabilitat i la resta de característiques que s’estableixen en el contracte.
b) Que siguin aptes per als fins específics requerits pel consumidor o usuari quan ho hagi posat en coneixement de l’empresari no més tard del moment de la formalització del contracte, i respecte als quals l’empresari hagi expressat la seva acceptació.
c) Que siguin lliurats o subministrats al consumidor o usuari amb tots els accessoris, instruccions, també en matèria d’instal·lació o integració, i assistència en cas de continguts digitals d’acord amb allò que estableix el contracte.
d) Que siguin subministrats amb actualitzacions, en el cas dels béns, o que siguin actualitzats, en el cas de continguts o serveis digitals, d’acord amb allò que estableix el contracte en tots dos casos.”
D’acord amb l’article 115 ter del Reial decret legislatiu 1/2007 i l’article setzè set del Reial decret llei 7/2021, que recull els requisits objectius per a la conformitat:
“1. A més de complir qualsevol requisit subjectiu per a la conformitat, els béns i els continguts o serveis digitals han de complir tots els requisits següents:
a) Que siguin aptes per als fins a què normalment es destinen béns o continguts o serveis digitals del mateix tipus, tenint en compte, si s’escau, tota norma vigent, tota norma tècnica existent o, a falta d’aquesta norma tècnica, tot codi de conducta específic de la indústria del sector.
b) Si escau, que posseeixin la qualitat i que es corresponguin amb la descripció de la mostra o model del bé o que siguin conformes amb la versió de prova o vista prèvia del contingut o servei digital que l’empresari hagi posat a disposició del consumidor o usuari abans de la formalització del contracte.
c) Si escau, que es lliurin o se subministrin amb els accessoris, en particular l’embalatge i les instruccions que el consumidor i usuari pugui raonablement esperar rebre.
d) Que presentin la quantitat i posseeixin les qualitats i altres característiques, en particular pel que fa a la durabilitat del bé, l’accessibilitat i continuïtat del contingut o servei digital i la funcionalitat, compatibilitat i seguretat que presenten normalment els béns i els continguts o serveis digitals del mateix tipus i que el consumidor o usuari raonablement pugui esperar, tenint en compte la seva naturalesa i qualsevol declaració pública feta per l’empresari o en nom seu, o per altres persones en fases prèvies de la cadena de transaccions, inclòs el productor, especialment en la publicitat o l’etiquetatge. L’empresari no queda obligat per aquestes declaracions públiques si demostra algun dels fets següents:
1r Que desconeixia i no es podia esperar raonablement que conegués la declaració en qüestió.
2n Que en el moment de la formalització del contracte la declaració pública havia estat corregida de la mateixa manera o de manera similar a com s’havia efectuat.
3r Que la declaració pública no va poder influir en la decisió de comprar el bé o el contingut o el servei digital.
2. En cas de contractes de compravenda de béns amb elements digitals o de subministrament de continguts o serveis digitals, l’empresari ha de vetllar perquè es comuniquin i se subministrin al consumidor o usuari les actualitzacions –incloses les relatives a la seguretat–, que siguin necessàries per mantenir la conformitat durant qualsevol dels períodes següents:
a) Aquell que el consumidor o usuari pugui raonablement esperar tenint en compte el tipus i la finalitat dels béns amb elements digitals o dels continguts o serveis digitals, i tenint en compte les circumstàncies i la naturalesa del contracte, quan el contracte estableixi un únic acte de subministrament o una sèrie d’actes de subministrament separats, si s’escau.
b) Aquell en què s’hagi de subministrar el contingut o servei digital d’acord amb el contracte de compravenda de béns amb elements digitals o al contracte de subministrament, quan aquest prevegi un termini de subministrament continu durant un període de temps. Això no obstant, quan el contracte de compravenda de béns amb elements digitals prevegi un termini de subministrament continu igual o inferior a tres anys, el període de responsabilitat serà de tres anys a partir del moment del lliurament del bé.
3. En cas que el consumidor o usuari no instal·li en un termini raonable les actualitzacions proporcionades d’acord amb l’apartat anterior, l’empresari no és responsable de cap falta de conformitat causada únicament per l’absència de l’actualització corresponent, sempre que es compleixin les condicions següents:
a) Que l’empresari hagi informat el consumidor o usuari sobre la disponibilitat de l’actualització i de les conseqüències de no instal·lar-la, i
b) que el fet que el consumidor o usuari no hagi instal·lat l’actualització o no ho hagi fet correctament no es degui a deficiències en les instruccions facilitades.
4. Quan el contracte prevegi el subministrament continu de continguts o serveis digitals al llarg d’un període, aquests han de ser conformes durant tot aquest període.
5. No és procedent la responsabilitat per faltes de conformitat en el sentit d’allò que estableixen els apartats 1 o 2 quan, en el moment de la celebració del contracte, el consumidor o usuari hagi estat informat de manera específica que una determinada característica dels béns o dels continguts o serveis digitals s’apartava dels requisits objectius de conformitat establerts en els apartats 1 o 2 i el consumidor o usuari hagi acceptat de manera expressa i per separat aquesta divergència.
6. Llevat que les parts hagin acordat una altra cosa, els continguts o serveis digitals se subministren d’acord amb la versió més recent disponible en el moment de la formalització del contracte.”
D’acord amb l’article 115 quater del Reial decret legislatiu 1/2007 i l’article setzè set del Reial decret llei 7/2021, “la falta de conformitat que resulti d’una instal·lació incorrecta del bé o integració incorrecta dels continguts o serveis digitals en l’entorn digital del consumidor o usuari s’ha d’equiparar a la falta de conformitat, quan es produeixi alguna de les condicions següents:
a) La instal·lació o integració incorrecta hagi estat realitzada per l’empresari o sota la seva responsabilitat i, en el supòsit que es tracti d’una compravenda de béns, la seva instal·lació estigui inclosa en el contracte.
b) En el contracte es prevegi que la instal·lació o la integració la dugui a terme el consumidor o usuari, hagi estat realitzada per aquest i la instal·lació o la integració incorrecta es degui a deficiències en les instruccions d’instal·lació o integració proporcionades per l’empresari o, en el cas de béns amb elements digitals, proporcionades per l’empresari.
3 D’acord amb els paràgrafs 1r i 3r de l’article 118 del Reial decret legislatiu 1/2007 i l’article setzè set del Reial decret llei 7/2021:
“1. Si el bé no és conforme amb el contracte, per posar-lo de conformitat el consumidor o usuari té dret a triar entre la reparació o la substitució, llevat que una d’aquestes dues opcions resulti impossible o que, en comparació amb l’altra mesura correctora, suposi costos desproporcionats per a l’empresari, tenint en compte totes les circumstàncies, entre les quals les recollides a l’apartat 3 d’aquest article, així com si la mesura correctora alternativa es pot proporcionar sense inconvenients més grans per al consumidor o usuari.
3. L’empresari es pot negar a posar els béns o els continguts o serveis digitals de conformitat amb el Contracte quan resulti impossible o suposi costos desproporcionats tenint en compte totes les circumstàncies, entre les quals:
a) El valor que tindrien els béns o els continguts o serveis digitals si no hi hagués hagut falta de conformitat.
b) La rellevància de la falta de conformitat.”