KOOKPLATEN

Op een inductie kookplaat kan de kooktijd, van 1 tot 99 minuten, door middel van een timer worden ingesteld. Aan het einde van de ingestelde kooktijd schakelt de kookplaat zichzelf automatisch uit.

Het glazen oppervlak van een keramische of inductiekookplaat dient regelmatig schoongemaakt te worden; bij voorkeur direct na ieder gebruik, zodra het restwarmteindicatielampje uit is. Verbrande restanten die zijn achtergebleven op de kookplaat kunnen eenvoudig worden verwijderd met de onderhoudsspatel die als optie kan aangekocht worden (SCRP). Vervolgens kan de kookplaat worden afgenomen met vochtig doekje en goed worden drooggemaakt. Door regelmatig gebruik te maken van de onderhoudsspatel hoeven aanzienlijk minder chemische reinigingsmiddelen gebruikt te worden om de kookplaat te reinigen. Aangeraden wordt om de kookplaat wekelijks schoon te maken met PULICERAM. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor meer tips en adviezen m.b.t. het onderhoud.

Juiste installatie is uiterst belangrijk voor een goede werking van een keramische of inductiekookplaat. De kookplaat heeft voldoende ventilatie nodig en de geproduceerde warmte moet eenvoudig kunnen worden afgevoerd. Onjuiste installatie is schadelijk voor de kookplaten. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de juiste installatieinstructies.

Dit geluid komt niet uit uw inductiekookplaat, deze wordt wel  gegenereerd in de bodem van uw kookpot. Om dit beter begrijpen leggen wij u uit hoe de warmte wordt opgewekt.

In een inductiekookplaat bevinden zich- onder de glastegel- elektrische spoelen. Deze genereren onder de pan een magnetisch veld met hoge frequentie. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de bodem van uw pan of pot lopen, die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Deze warmte wordt dus opgewekt door magnetische hysterese. Doordat uitsluitend de pan - en niet de kookplaat - verhit wordt, gaat er weinig energie verloren. Dit voordeel heeft u nooit met vitro-keramische kookplaten.

U begrijpt vast dat een magnetisch veld niet hoorbaar is. Het feit dat we een magnetische wervelstroom in de bodem van uw pot opwekken met een frequentie tussen de 16 en 25 kilohertz gaat deze geluid genereren enkel en alleen indien de bodem uit verschillende lagen bestaat, elke laag zal door zijn soort materie anders reageren en het zijn dus wrijvingen(aan een frequentie identiek als deze werd opgewekt door de spoelen) tussen de lagen waarvan de frequentie hoorbaar is door het menselijk gehoor die u waarneemt.  Jonge kinderen zullen hier zeker gevoelig voor zijn.

Om af te sluiten alvast enkele tips:

  • Een volle pot zal minder geluid produceren, net als een warme/hete pot daar de bodem uitzet
  • Een dure pot is geen garantie dat het geluid minder hoorbaar is, de duurzaamheid van zulke sets zit hem vooral in de kwaliteit van de baklaag.
  • Op vol vermogen zal het geluid het best hoorbaar zijn, elke positie heeft een andere frequentie.
  • Er zijn potten op de markt welke aanzienlijk minder of geen geluid produceren. 

Momenteel verbruikt ongeveer de helft van al de Belgische gasverbruikers arm gas. Dit gas wordt geïmporteerd uit Nederland, echter zijn deze gasreserves aan het afnemen en verkiezen zij om de export van dat gas te stoppen tegen 2030. Dan schakelen deze verbruikers over naar rijk gas.

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas? 

Het type gas is gelijk, echter bevat rijk gas een iets andere samenstelling waardoor het ongeveer 15% meer energie bevat dan arm gas.
Praktisch wil dit zeggen dat per liter gasverbruik rijk gas ongeveer 15% meer energie gaat afgeven dan arm gas.
> Arm gas wordt ook aangeduid als ‘L’ gas of ‘G25’ (25 mbar druk)
> Rijk gas wordt ook aangeduid als ‘H’ gas of ‘G20’ (20 mbar druk)

Ga ik hier iets van merken? 

Afhankelijk van de eerder gedane afstelling van uw toestel kan het zijn dat er geen afregelingen nodig zijn. Merkt u dat u op dezelfde gasstand als voorheen een hogere vlam uit uw toestel komt, of dat uw potten en pannen zwarte aanslag krijgen onderaan dan is een afstelling zeker nodig.

Zijn mijn Smeg toestellen geschikt voor rijk gas?

Alle Smeg toestellen geproduceerd vanaf 1990 kunnen zonder probleem functioneren op rijk gas. U kan dit zelf controleren: op het toestel (achterkant bij fornuizen, onderkant bij de gaskookplaten) vindt u een sticker zoals hier weergegeven. Deze sticker geeft de compatibiliteit van het toestel aan met de G20(rijk)/G25(arm) gastypes weer.

Deze indicatie kan u ook vinden in de handleiding van de meeste toestellen. Als het toestel compatibel is met G20 (en G25) dan is er geen verdere aanpassing nodig.

Wat als ik merk dat mijn toestel toch niet compatibel is? 

Hiervoor kan u, na de omschakeling naar rijk gas, contact opnemen met uw installateur of u kan ook deze service met onze eigen Smeg techniekers via deze link aanvragen. Deze aanpassing kan enkel door een gekwalificeerde technieker uitgevoerd worden. Deze afstelling zal een half uurtje tot een uurtje duren en kan enkel door een gekwalificeerde technieker uitgevoerd worden.

Wanneer zal mijn gemeente/stad omschakelen?

Meer informatie kan u vinden op deze pagina van de overheid https://www.gasverandert.be/nl